سئوالات متداول

سوالات متداول پروتز چشمی متحرک:


1- چه زمانی لازم است چشم مصنوعی ام را عوض کنم؟

کيفيت مواد و متريال به کار رفته در اين کلينيک برای پروتز های چشم به گونه ای است که پنج تا ده سال دوام خواهد داشت. با اين حال، اکثر افراد به دليل تحليل رفتن فضای داخلی حدقه بعد از حدود سه سال نياز به جايگزينی دارند؛ البته اين موضوع بسته به شرايط چشم و حتی بيماری های مزمن بيمار متفاوت است. مخصوصاً در صورتيکه چشم مصنوعی روی يک چشم نابينا نصب شده باشد به تدريج به دليل ترشحات بخش باقی مانده از چشم نابينا، زمان تعويض پروتز زودتر خواهد شد. 


2- چگونه چشم مصنوعی ام را تميز کنم؟

برای برداشتن يک پروتز، بايد از يک ساکشن کوچک که آکولاريست در اختيار شما قرار می دهد، استفاده کنيد. سپس نوک ساکشن را روی سطح چشم مصنوعی فشار دهيد و پلک پايينی را پايين بکشيد تا به آرامی چشم مصنوعی خارج گردد. می توانيد آن را با محلول تميز کننده لنز تماسی، يا سرم آب و نمک شسته و بعد با آب گرم بشوييد. به هيچ وجه از الکل و يا هر حلال‌های شيميایی ديگری برای تميز شدن پروتز چشم استفاده نکنيد. هرگز برای استريل شدن پروتز آن را در آب جوش نياندازيد. اطلاعات بيشتر در همين سايت در بخش نگهداری از پروتز در دسترس شما خواهد بود.


3- هر چند روز يکبار لازم است پروتز را از چشم خارج کنم؟

خارج نمودن پروتز به صورت روتين يا هرروز اصلا توصيه نمی شود مگر اينکه در شرايط خاص، آکولاريست به شما توصيه کرده باشد که چند روز يکبار ان را خارج کنيد. به هرحال زمانی که با پروتز خود احساس راحتی داريد نيازی به خارج نمودن آن نمی باشد. نکته مهم اين است که دفعات خارج کردن و نصب مجدد پروتز را به حداقل رسانده و در اين مورد وسواس به خرج ندهيد. هر زمانی که روی چشم مصنوعی ترشحات مخاطی جمع شده لازم است آن را خارج کرده و با رعايت اصول گفته شده آن را تميز کنيد. 


4- آيا چشم مصنوعی من متحرک خواهد بود؟

در بيشتر موارد چشم مصنوعی می تواند حرکت کند. ميزان حرکت پروتز به چندين عامل بستگی دارد؛ از جمله وضعيت چشم قبل از عمل و بعد از آن. در عمل جراحی، ايمپلنت کروی مخصوص و متناسب با ابعاد حدقه چشم توسط جراح چشم‌ پزشک کاشته می شود. آکولاريست نيز برای به حداکثر رساندن حرکت پروتز آن را دقيقا متصل و متناسب با ايمپلنت کروی تهيه کرده و در چشم قرار می دهد.


5- ايمپلنت کروی چيست؟

ايمپلنت کروی يک توپ کروی تقريبا 18 تا 20 ميلی متری است که متداول‌ ترين مواد ساخت آن پلی اتيلن و هيدروکسی آپاتيت هستند. پس از روند جراحی تخلیه چشم و نصب ايمپلنت، استفاده از یک چشم مصنوعی، پنج تا شش هفته بعد از عمل مناسب است؛ حرکت ايمپلنت کروی به چشم مصنوعی منتقل می شود و برای افزايش این حرکت یک پین شبیه به میخ بین چشم مصنوعی و ایمپلنت شما قرار می گیرد تا حرکات طبیعی فراهم شوند.


سئوالات متداول پروتز چشم


6- چطور ايمپلنت قابليت حرکت پيدا می کند؟

ايمپلنت های خاصی از جمله ايمپلنت های هیدروکسی آپاتایت hydroxyapatite متخلخل هستند و می توان با استفاده از پین مخصوص سیستم حرکتی (motility peg) ارتباط مستقيم بين پروتز چشمی و ايمپلنت کروی را فراهم کرد. تنها چنین اتصالی بيش‌ترين حرکت چشم مصنوعی را ممکن کند؛ اما به هرحال مزايا و معايب اين روش را آکولاریست و چشم‌ پزشک برای شما توضیح خواهند داد.


سئوالات متداول پروتز چشم مصنوعی


7- آیا از حفره چشم بعد از نصب پروتز همچنان اشک جاری می شود؟

در عمل جراحی که برای تخلیه چشم انجام می شود قاعدتاً نباید توانایی ایجاد اشک در غدد اشکی چشم بیمار را از بین ببرد. با اين حال، پروتز چشمی از جنس آکریلیک و غیرقابل جذب است. اين ترکيب گاهی اوقات می تواند باعث توليد بيش از حد اشک، به خصوص در کودکان شود. میزان اشک و مخاط ناحیه چشم بستگی به وضعیت سلامتی بیمار و شرایط محیطی دارد. برای مثال، هنگام بروز یک واکنش آلرژیک ممکن است باعث تحریک بیش از حد غدد اشکی شود که با دستور پزشک از قطره های چشمی می توان استفاده نمود.


8- آيا بايد از مواد لوبريکانت یا روان کننده برای پروتزم استفاده کنم؟ 

همه بيماران دارای چشم مصنوعی لازم نیست از لوبریکانت استفاده کنند. با اين حال، اگر پلک زدن فرد به سختی انجام شود، استفاده از اشک‌های مصنوعی و يا لوبریکانت های ديگر ممکن است مورد نياز باشد. تعدادی از عوامل مختلف می توانند موثر باشد از جمله سن، محيط کار، شرايط آب و هوایی و بهداشت فردی. برای آشنایی با داروهای قابل استفاده، بخش معرفی داروهای مورد نیاز بیماران دارای پروتز چشم و نحوه مصرف را مطالعه فرمایید.